Statiunea de schi Kaprun

Kaprun este una din cele mai renumite statiuni de ski din Austria, situata la poalele muntelui Kitzsteinhorn (ghetar de peste 3000 de metri), la aproximativ 80 de km de orasul Salzburg.
Orasel tipic austriac, cu case primitoare albe si acoperite cu lemn, Kaprun ofera turistilor numeroase posibilitati de divertisment (in principal in legatura cu practicarea sporturilor montane) si o gama larga de unitati de cazare.
Preferate de marea majoritate de turisti sunt pensiunile (de cele mai multe ori afaceri de familie) ce ofera camere si mic dejun in stil bufet suedez. Ele sunt raspandite atat in tot orasul Kaprun, cat si imprejur pana la accesul inspre partiile de ski. De asemenea, in centrul orasului sunt numeroase hoteluri de 2,3 sau 4 stele.
Muntele Kitzsteinhorn, dato rita faptului ca este ghetar si a inaltimii sale, permite schiatul in conditii bune pe o perioada lunga de timp, de toamna si pana aproape de inceputul verii. Partiile sunt pe toate gradele de dificultate, in total peste 40 de km in lungime. Se poate schia pana la jumatatea muntelui, de unde o telecabina va va duce la sfarsitul zilei inapoi in statiune. Partiile sunt dotate cu numeroase instalatii pe cablu, telescaune, teleschi-uri, gondole, telecabine si teleferice pentru a putea ajunge cu usurinta in orice punct. Peste tot exista magazine de echipament sportiv, centre de prim ajutor si restaurante sau baruri. Aici veti putea sa va odihniti, sa gustati feluri de mancare tipic austriece, sau doar sa va relaxati la un vin fiert. Daca este soare sezlonguri vor fi scoase in exterior, iar mici scene de dans, unde turistii in clapari se vor dezlantui pe muzica de dans.
Partiile sunt intretinute in permanenta de angajatii muntelui, astfel incat nu mica sa va fie mirarea daca in timpul zilei va veti intersecta cu un ratrac imens ce aranjeaza si niveleaza o portiune de partie.
Dupa o zi intreaga pe partie poti vizita magazinele din centrul orasului (atentie, se inchid in jurul orei 6-7, iar duminica nu se deschid deloc, nici macar cele de suveniruri), sau poti sa mananci intr-unul din restaurantele din jur. Cu specific austriac, steak house-uri, restaurante chinezesti sau pizzerii, totul este sa te decizi la timp, pentru ca de obicei sunt deosebit de aglomerate pe timp de seara.
Iar daca vrei sa schimbi peisajul, da o fuga 4 km mai incolo, in statiunea geamana Zell am See. Aceeasi ambianta austriaca, un alt munte de experimentat (mai mic, insa dotat cu numeroase partii in perfecta stare) si un set nou de restaurante.