Vacanta de Ischgl

Statiunea Ischgl, cu cele 40 de instalatii de urcat pe munte, cu peste 200 de km de partii skiabile, este considerata o adevarata Mecca printre amatorii si innebunitii de sporturi de iarna. Silvretta Arena, zona de partii accesibila din Ischgl, este situata la granita dintre Austria si Elvetia, conectand Ischgl cu Samnaun, zona cu magazine libere de taxe a Elvetiei.
Marea majoritate a partiilor sunt localizate la altitudini de 2000-2800 de metri. Se poate skia in general intre sfarsitul lui noiembrie si inceputul lui mai. Varful de sezon este insa in perioada februarie-martie, cand se considera ca pe partii este asternuta cea mai buna zapada.
Si daca faptul ca Ischgl face accesibile skiorilor si snowboarderilor partii exceptionale nu este de ajuns, in momentul in care ai coborat de pe partie te asteapta numeroase baruri, pentru a te destinde "apres ski" alaturi de prietenii tai la o bere, un vin fiert si un dans. Iar seara o iei de la capat, petrecerea tinand pana in zorii zilei in numeroasele discoteci ce impanzesc statiunea.
Ischgl este o statiune de "lux", fiind impanzita de hoteluri de 4 sau 5 stele, cu privire direct inspre partii, cu discoteci populare si restaurante elegante, existand insa si pensiuni pentru buzunare mai "modeste".
Dimineata te scoli, incarci echipamentul sportiv in masina si purcezi spre partie. Una dintre telecabinele din centrul Ischgl-ului te va purta in centrul regiunii Silvretta, unde poti fie sa skiezi relaxat pe una din numeroasele partii bleu (usoare) sau rosii (medii), sau sa iti incerci dexteritatea pe cele marcate cu negru (dificile). Intre 2 partii poti sa incerci "half-pipe"-ul permanent accesibil tuturor, iar daca esti un fun al snowboard-ului poti sa te duci in parcul special amenajat, "Boarders Paradise" pentru a parcurge cele 30 de obstacole special amenajate.
Si daca vrei putin sa te odihnesti poti sa faci o vizita in Samnaun, orasel in Elvetia ce contine doar magazine tax free. Aici poti cumpara celebra ciocolata elvetiana sau nu mai putin renumitele ceasuri elvetiene. Pe langa acestea poti achizitiona la preturi scutite de taxa cosmetice, parfumuri, bauturi, haine si in mare orice iti doresti. Dar nu uita sa te interesezi de regulamentele in ceea ce priveste trecerea frontierei, si sa porti pasaportul asupra ta, pentru ca nu mica trebuie sa iti fie mirarea daca la intoarcere, la o coborare din telescaun, vei fi intampinat de o patrula de vamesi dornici sa stie ce ai in rucsac.
La pranz poti manca la unul din numeroasele restaurante existente pe partii, fie la Idalp (centrul regiunii), fie la Pardorama or in Elvetia la cabana Alp Trida.
Iar la 16:30, dupa ce ai prins ultima urcare cu telecabina, si ai skiat pentru ultima oara pe ziua respectiva, parasesti partiile doar pentru a continua distractia intr-unul din numeroasele baruri "apres ski" existente in Ischgl, deschise pana la 9 seara. Lumea in echipament de ski danseaza in ritmul muzicii, bea bere si vin fiert.
Animatoare in costume sexy tiroleze, jocuri cu lumini si artificii sunt parte din decor. Tot in aceasta perioada poti face o vizita magazinelor prezente in Ischgl pentru a iti achizitiona un nou costum sau echipament de ski. Si printre 2 magazine de sport poti sa dai o raita si intr-unul de bijuterii Piaget sau Cartier pentru a te recompensa pentru cat de bine ai skiat.
Intr-un final ajungi in camera, unde fie te vei odihni, fie vei beneficia de placerile oferite de sauna or piscina hotelului in care esti cazat.
Iar seara, cu fortele astfel refacute, distractia continua. Poti lua cina intr-unul din numeroasele restaurante din statiune, pentru a gusta preparate traditionale tiroleze. Iar mai apoi vei petrece pana inspre dimineata intr-un bar sau o discoteca. Si aici alegerea este variata. Fie poti sa te dezlantui intr-o discoteca zgomotoasa, fie poti sa mergi intr-un "Cocktail and Cigar club" pentru a bea o bautura inainte de culcare. Si de dimineata totul se ia de la capat.